iç  cephe mantolama

İÇ CEPHE MANTOLAMA

Binaların yalıtımında tercih edilen yöntemlerden biri de dış cephe mantolama uygulamasının yapılamadığı durumlarda tercih edilen iç cephe mantolama uygulamasıdır. Konut yönetimleri ortak ısı yalıtımı kararı alamamışsa daire sakinleri iç cephe mantolama uygulaması yaptırarak çok az da olsa ısı tasarrufu yapmış olur.

İç cephe mantolamanın uygulama şekli dış cephe mantolama uygulaması gibidir. Duvarlar ısı yalıtım levhaları ile kaplanır ve boyanır, isteğe bağlı olarak alçıpan uygulamaları ile estetik bir görünüm elde edilebilmektedir.

İÇ CEPHE MANTOLAMANIN SAKINCALARI

gnyapı Duvarlarda ısı köprüleri oluşturur ve tam ısı yalıtımı sağlayamaz.

gnyapı Binanın dış duvarlar korunmadığı için, dış cephede oluşabilecek çatlaklar yapı elemanlarının ıslanmasına sebep olur. Su sızıntısının zamanla iç yüzeye kadar ulaşması durumunda küf, mantar, boya dökülmesi ve benzeri hasarlara neden olur.

gnyapı Oluşan rutubet,küf,mantar vb. olumsuzluklar sebebi ile insan sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır. 

gnyapı Isıtma sistemi (kombi,klima vb.) kapatıldığında oda sıcaklığı hızla düşmeye başlar.

gnyapı İç duvarlara uygulandığı için bina dış yüzeyinin ısınmasına engel olamaz ve yaz aylarında enerji tasarrufu sağlayamaz. 

gnyapı Yapı malzemelerinin ısı depolama kabiliyetinden faydalanılamaz.

 

İÇ CEPHE MANTOLAMA ile DIŞ CEPHE MANTOLAMANIN KARŞILAŞTIRMASI

gnyapı Dış cephe mantolama, binayı dışarıdan bir kabuk gibi sararak tam ve etkin bir ısı yalıtımı sağlar.
gnyapı İçten Mantolama, sadece iç duvarlara uygulanabildiği için döşeme kasetlerinde ısı köprüleri oluşturur ve etkin ısı yatlımı sağlamaz.

gnyapı Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller.
gnyapı İç cephe mantolama dış yüzeyde su sızıntısı yoksa sadece duvarlardaki rutubeti engelleyebilir, fakat tavan ve döşemelerde rutubeti artırmış olur. 

gnyapı Dış cephe mantolama binayı tüm dış etkilerden korur.
gnyapı İç cephe mantolama, rutubet ve nem hala içeri girdiği için, içten yapılan kaplama malzemelerinin ve iç cephe boyasının zarar görerek dökülmesine sebep olur.

gnyapı Dış cephe mantolamada, ısı iletim katsayısı düşük daha kalın ısı yalıtım levhaları kullanılabilir, bu da ısı yalıtımından tam performans alınmasını sağlar.
gnyapı İç mantolamada 2 ya da 3 cm lik ısı yalıtım levhası kullanılabilir, bu da etkin bir ısı yalıtımı sağlayamaz.

İçten yalıtım uygulaması sonucu ortaya çıkan ısı köprüleri; küf, mantar, terleme, yoğuşma ve bunlara bağlı olarak boya ve sıva dökülmelerine, beton ve donatıda korozyona sebep olacaktır. Tüm bunlar ise; insan ve yapı sağlığını etkileyecek çok önemli sorunlara yol açacaktır.

Yukarıda yazdığımız sebepler göz önüne alınırsa, iç cephe mantolama uygulamasının zamanla yaradan çok zarar getireceği açıktır.

GNYAPI olarak, binayı bir bütün olarak ele alan, hem ısı hem de su yalıtımı sağlayan dış cephe mantolama uygulamasını önemle tavsiye etmekteyiz.