su buharı difüzyonu

DUVARLARDA SU BUHARI DİFÜZYONU

Difüzyon, yapı içinde yoğuşma olmasının sonucunda, sıcaklık, farklı nem değeri sonucu ve farkı buhar basınçları yapının her iki tarafında da oluşur. Her elemandaki çok küçük gözenekler yardımıyla su buharının hareket etmesine neden olur.

Su buharı geçiş mekanizması, ısı geçiş mekanizmasına benzemektedir. Isı geçirgenlik direncinin yerini buhar geçirgenlik direnci, Isı geçişindeki sıcaklık farkının yerini basınç farkı almıştır. Difüzyon zararlarının sonuçları uzun süre sonra ortaya çıkar. Bunun sebebi su buharının ısıya göre çok daha yavaş ilerlemesidir. Bu problemin önüne geçmek için yalıtım malzemesi ile birlikte buhar kesici kullanılması önerilmektedir.

Bir yapı malzemenin buhar geçirgenliği buharın geçmesine karşı gösterdiği dirençle tanımlanır. Bu faktör aynı kalınlıktaki hava tabakasına göre malzemenin kaç defa daha az buhar geçirdiğini gösterir.

Havanın içindeki gaz halindeki su buharı, aynı ısı akımı gibi sıcaklığı fazla olan taraftan az olan tarafa doğru basınç yaparak gider. Sıcaklık ve bağıl nem oranı arttıkça buhar basıncı da artar.

Eğer komşu iki mekanın sıcaklıkları aynı ise bu takdirde buhar akım yönü bağıl nemi fazla olandan az olan mekana doğrudur.

Yapı fiziği açısından mekanların iç taraftan yalıtılması sakıncalıdır. Eğer iç taraftan yalıtım kaçınılmaz ise bu taktirde ısı yalıtımının sıcak tarafına uygun bir buhar kesici kullanmak gerekir. Isı yalıtımının prensip olarak dış tarafa uygulamak en doğru harekettir.