yangında çıkan zehirli gazlar

YANGINDA ÇIKAN DUMAN VE ZEHİRLİ GAZLAR

Yangınlar üzerinde yapılan bazı istatistiksel araştırmalar, yangında meydana gelen can kayıplarının büyük bir kısmının, yanan maddelerin çıkardığı duman ve zehirli gazlardan ileri geldiğini göstermektedir. Üstelik birçok yeni malzeme, geleneksel malzemelere oranla daha çabuk tutuşabilmekte, daha hızlı ve bol miktarda tehlikeli maddeler çıkarmaktadır. Bu da yangın durumunda yeni sonuçlar odaya koymaktadır. Dumanın başlıca tehlikesi, boğucu olması yanında, yangın sırasında binada bulunanların tahliyeyi engellemesi, görüşü azaltması ve sıcaklığa maruz kalma süresini uzatması ve zehirli maddeler içermesidir. Yalıtkan malzeme olarak kullanılan maddeler ahşaba oranla daha çabuk ve hızlı gaz çıkarmaya başlarlar. Hacim büyük, yalıtım malzemesi korumasız olduğu zaman, hacmi dolduran dumanın büyük bir kısmı. yalıtım malzemesinden gelir. Fakat yalıtım malzemesinin yüzey alanı, hacimde yanan toplam malzeme alanının % 10'nundan az ise, malzemeden gelen duman nispeten az olacaktır. Yalıtkanı koruyarak, yangını ve duman çıkışını azaltmak mümkündür. 

Yalıtım malzemelerin yanması sırasında ortaya çıkan oksitleri, kükürt dioksit, siyanidrik asit, hidroklorik asit ve karbon monoksit bileşimli gazların, canlılar üzerinde çok tehlikeli olduğu bilinmektedir. Dumanın bileşiminde bulunan su buharı ve hidrokarbürler daha az tehlikeli veya zararsızdır.

Her bir yalıtım malzemesi, deney koşullarında yakılarak çıkan en zehirli ürünlerden her hangi birinin değişikliğini belirleyerek, zehirlilik mertebesini iyi bir şekilde elde etmek mümkündür. Bir yalıtkanın bir kaplama ile korunması, zehirli ürünlerin yayılmasını önemli ölçüde azaltabilir. Örneğin, plastik köpüklü yalıtılmış bir hacimde yalıtkan 6 mm kalınlığında bir kontrplakla korunmuştur.