jeneratör odası yalıtımı

JENERATÖR ODASI SES YALITIMI 

Bir jeneratör odasında etkili bir ses yalıtımı gerçekleştirilebilmesi için yapılması gereken ilk iş, jeneratör kaidesinin yüzer döşeme olarak inşa edilmesidir. Yüzer döşeme, betonarme plaka (kaide) ile betonarme döşeme arasında 60 mm. kalınlığında hafif polietilen köpük levha yerleştirilerek yapılır. Burada temel prensip; betonarme plaka ile betonarme döşemeyi birbirinden ayırmak suretiyle darbe tesirli seslere karşı yalıtım sağlamaktır. Ekstrüde polietilen köpükten, gri renkli olarak, değişik firmalarca hafif polietilen köpük olarak üretilen levhalar üstten gelen darbeleri amortisör gibi çalışarak absorbe eder ve sesin alt tabakaya iletilmesini engeller. Ayrıca, kapalı hücre yapısı sayesinde bu levhalar ıslanmaz, basınca dayanıklıdır. Esnek ve sıkışabilir nitelikteki polietilen dolgu fitili, derz dolgu mastiğinin altında kullanılır.

Derz mastiğinin çatlamadan çalışabilmesi için dolgu derinliği derz derinliğinin yarısı kadar olmalıdır. Dolgu fitili çapı, derz genişliğinden %30 daha kalın seçilmelidir. Polietilen dolgu fitili, mastik tabakaya yapışmaz ve derz içinde ayrı ayrı çalışırlar. Böylece, hem fazla mastik tüketimi önlenmiş, hem de daha uzun ömürlü derz dolgusu yapılmış olur. Mastik ve polietilen dolgu fitili suyun derz boşluğuna sızmasını Jeneratörün neden olacağı titreşimlerin sönümlenmesinde, makine kullanım ömrünü uzatırken, bakım giderlerini azaltan vibrasyon önleme levhalar, kullanılır.

Alt ve üst yüzeyleri kauçuktan, orta kısmı ise doğal mantardan üretilmiş olan vibrasyon önleme levhalarının, makinelere, her ayağında 25 mm taşacak şekilde yerleştirilmesi yükün dağıtılması açısından uygun olacaktır. Gürültülü ve uğultulu mekanlarda, jeneratör odaları gibi, mutlak surette akustik önlemlerle gürültü seviyesi düşürülmeli ve yankılanma süreleri azaltılmalıdır. Akustik önlem olarak iç yüzeylerde ses emici malzemeler kullanılmalıdır.

Jeneratör odasının ses yalıtımında, ses köprüleri oluşmaması için plastik başlı dübeller ile 50 mm kalınlığındaki taş yünü ile beraber tuğla duvar üzerine monte edilir. Plastik başlı dübellerin yansımaya neden olmaması için açıkta kalan yüzeyleri yanmaz akustik köpüklerle (NFAF) kaplanmalıdır. 

Jeneratör odası bina kapısının ve davlumbaz penceresinin panjur kanatları da hava sirkülasyonunu engellemeyecek şekilde kolayca kesilip şekil verilebilmesi, su ve yağ geçirimsiz olması, kir ve tozdan etkilenmemesi nedeniyle en az 10 mm kalınlığında yanmaz akustik köpük ile kaplanmalıdır. Kapı düz yüzeyinin yanmaz akustik köpüklerle yalıtılmış olması da ses izolasyonuda daha da etkili olacaktır. Jeneratör havalandırma boruları, tuğla duvar geçişlerinde, yüksek sıcaklığa dayanıklı olması nedeniyle taşyünü ile kaplamalıdır.