Doğru Çözüm Doğru Yalıtım

Doğru Çözüm: Doğru Yalıtım

Yapıların uzun yıllar boyunca değerinin korunması, ancak yapı iyi bir şekilde tasarlanmışsa iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunmuşsa gerçekleşebilir.

Yapıların iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunması, yalıtım ile sağlanabilir.

Yalıtım sistemlerinin esas amacı; yapı bileşenleri ve binanın taşıyıcı sistemini yangın, gürültü, su, iklim koşulları (yaz- kış, gece- gündüz), kar, yağmur gibi yağışlar ve benzeri iç ve dış etkenlerden koruyarak, kullanım amaçlarına uygun sağlık ve konfor şartlarının yapı içerisinde hüküm sürmesini sağlamaktır.

 

Isı Yalıtımı Nedir?

Kış aylarında meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarında meydana gelen ısı kazançlarını azaltmak için yapılan tüm işlemlere “ısı yalıtımı” denir

Kışın üşümemek için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.

 

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlara da yaşamak amacıyla yapılır.

Bu çevrede ısı yalıtımı, Ninaların dışarıya veya garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlerine bakan duvar, çatı, döşeme, cam, doğrama ve ısıtma, soğutma, havalandırma vb. tesisatlarında da uygulanır.

 

Isı yalıtımının Faydaları

Yönetmeliklere uygun olarak yapılacak ısı yalıtımı:

  • Isınma veya serinleme amacıyla yapılan harcamalardan en az %60 tasarruf ederek, kışın daha iyi ısınmaya, yazın ise serin kalmaya imkân sağlar.
  • Yakıt tüketimini ve dolayısıyla atık gaz salınımını azaltarak çevre kirliliğini ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur.
  • Sağlayacağı verimlilikle, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır.
  • Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan terlemeyi (yoğuşma) önler.
  • Yaşam alanları içerisinde dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekânlar oluşturur.

 

Isı Yalıtımının Uygulanacağı Yerler

  • Düz (teras) ve eğik çatılara,
  • Dışa bakan duvarlara,
  • Çıkma tabanlarına
  • Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlar ve döşemelere,
  • Tesisat boruları, havalandırma kanalları, vanalar vb. tesisat elemanlarına yapılır.

Isı Yalıtımının Maliyeti

Isı yalıtımının binanın yapım aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin %1’i ile %3’ ü arasındadır.

İnşaat aşamasında ısı yalıtımını yapılmış bir binada; düşük kapasiteli kazan, klima, küçük radyatör ve tesisat kullanıldığı için, işletme maliyetlerinin yanı sıra ilk yatırım maliyetleri de azaltacaktır. Bu halde yalıtım maliyetten öte daha çok ilk yatırımda tasarruf sağlayacaktır…

Isı yalıtımı için yapacağınız yatırım, yapınızın özelliklerine göre sağlanan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içerisinde kendini öder.

 

2 apartman yöneticisinin hikayesi

Şüphesiz apartman yöneticileri, mantolama sürecinde en çok sorumluluğu alan kişilerdir. 

Daire sakinlerinin ikna edilmesi ile başlayan mantolama süreci daha sonrasında uygulamanın hayata geçirilmesi ile amatör firmaların elinde apartman için daha da zorlu bir hale gelebilir ve istenilen sonuç alınamadığında iş işten çoktan geçmiş olabilir. Hatalı uygulamalar ve amatör uygulayıcılar ile mantolamadan beklenen enerji tasarrufu yerini boşa harcanmış paralara bırakabilir.    

2 apartman yöneticisinin hikayesinin yer aldığı GNYAPI animasyon filminde siz de yaşadıklarınızdan benzer kesitler bulacaksınız.  

​​

 

gnyapı ısı yalıtım keşif formu

 

Mantolama ile ilgili diğer bilgilendirici konular

Neden ısı yalıtımı yaptırmalıyız ?

Isı yalıtım çeşitleri 

Bina ısı yalıtımı

Yalıtım Çözümleri

Dış cephe Kaplama 

Dış cephe Mantolama faydaları

İç cephe Mantolama

Mantolama Nasıl Yapılır?